Rengöring av mattor

Uthällda vätskor torkas upp med gamla handdukar, men utan att gnugga. Börja i kanterna av fläcken och torka mot mitten. Fläckmedel kommer till användning först när stället har blivit helt torrt.

Rödvinsfläckar behandlas direkt. Strö på rikligt med salt som suger åt sig vätskan. När saltet har gjort sin verkan, sugs det bort med dammsugaren. Om fläcken inte har försvunnit helt, efterbehandlas den med mattshampo.

Vax eller stearin från ljus som har droppar på mattan skaver man försiktigt bort med en kniv. Täck sedan fläcken med hushållspapper och stryk över fläcken med ett inte alltför hett järn. Ta nytt papper så snart det har blivit  fläckigt och upprepa behandlingen tills hushållspappret förblir rent.

Rengöring av tapeter

Textil-, gräs- och liknande tapeter rengörs med dammsugare. För att rengöra mycket känsliga tapeter, t ex av siden, anlitas med fördel en fackman.
Avtvättbara tapeter bearbetas med skum av diskmedel. Gör en lösning av 1/4 del diskmedel och 3/4 vatten och vispar med elvisp tills det bildas ett styvt skum. Det appliceras med en duk eller svamp på tapeten och torkas
sedan grundligt bort.

Borttagning av fläckar från tapeter

En fläck ska alltid tas bort så länge den är färsk.
Ytliga fettfläckar torkas bort med hushållspapper. Sitter fettet i ett djupare skikt, täcker man fläcken med ett hushållspapper och pressar på med ett varmt strykjärn. Järnet får inte vara för varmt. Byt pappret  ofta tills hela fläcken har sugits upp.
Smutsiga ställen på tapeten kan gnuggas bort med ett fint plastradergummi.
Färsk baguette är ett gammalt beprövat medel för rengöring av väggar och tapeter. Skär bort en del av den hårda brödkanten och gnugga!
Fläckar av kulspetspenna på tapet fuktas med lite vatten och besprutas med hårspray. Torkas efter en stund bort men en ren torr duk.