B&B:s miljövänliga hushållsknep och smarta skonsamma städtips

Bort med blom- och bananflugor!
Ställ fram en skål med en blandning av vatten, ättika och lite diskmedel . Helst bör skålen vara gul inuti, för flugor dras till den färgen. De lockas även av doften att sätta sig på vattnet, vars ytspänning har försvagats av diskmedlet. Flugorna sjunker och drunknar.

Frosta av frysen
Är det vinter och kallt kan du ställa maten från frysen utomhus. Vid plusgrader lägger du maten i en kylbox eller en kartong fodrad med tidningspapper. Stäng av frysen och ställ in bunkar med kokhett vatten i omgångar. En hink eller trasa samlar upp det vatten som rinner bort när du frostar av.

Få bort pälsängrar och silverfiskar
För att förhindra att pälsängrar breder ut sig hemma, binder man ett tjärsnöre i ett element eller på ett soffben. Man kan även droppa aromatisk olja på melittafiltrar och lägga i skåp och garderober, där småkrypen trivs. Även för att få bort silverfiskar på toaletten kan man stryka lite aromatisk olja längs lister och trösklar där.

Glänsande rent rostfritt stål
Kyl och frys av rostfritt stål är en lisa för ögat, men det blir lätt fula fingeravtryck på dem. Det finns ett enkelt knep att få bort dem – ta bara vanligt mineralvatten på lite hushållspapper och torka av ytan!

Hållbara tulpaner
Om du vill undvika att tulpanerna växer för snabbt och slokar alldeles för tidigt ska du blanda ned en till två matsked potatismjöl i blomvattnet. Vattnet ska vara riktigt kallt och bara stå 10-15 cm i botten av vasen. Det är stärkelsen i mjölet som gör blommorna mer långlivade och de växer sig inte så långa och slankiga om de står i knappt med vatten.

Linoleumgolv
Med en blandning av citronsyra och vatten på en en svamp eller trasa slipar du bort den ingrodda smutsen på linoleumgolvet t ex nedanför spisen på ett miljövänligt och skonsamt sätt utan att repa golvet.

Polera fönsterbänk i marmor eller sten
Dra en yllestrumpa eller -vante på handen. Gnid in den rengjorda och torra fönsterbrädan ordentligt med ofärgad skokräm, vänd sedan på vanten eller strumpan och polera stenbänken glänsande. Friktionsvärmen som alstras av yllestrumpan/yllevanten låter skokrämen tränger in!

Propp i avloppet
Spola först med kokande vatten, 1/4 kopp bakpulver och 50 milliliter vinäger för att lösa propp i avloppet på ett miljövänligt sätt. Räcker inte spolningen för att få bort stoppet kan du prova med en vaskrensare av gummi. Tejpa igen översvämningshålet i hon och tryck fast vaskrensaren över avloppshålet. Fyll sedan tvättstället eller diskhon till hälften med vatten och pumpa upp och ned för att se om proppen lossnar av sugkraften. Om sugproppen inte fastnar ordentligt, släpp in lite vatten under den.

Stearinfläckar
Har du fått stearinfläckar på mattor eller möbler? Lägg en papperspåse över fläcken och stryk med ett varmt strykjärn över den. Då suger pappret i sig stearinet och fläcken försvinner.

Tuggummifläckar på tyg
Ett beprövat knep är att lägga hela plagget i frysen och när det har legat där ett tag går det lätt att pilla bort det frysta tuggummit.

Ugnsgallret blir rent
Forma en boll av en bit ugnsfolie som doppas i Coca-Cola eller såpa. Gnugga gallret, så försvinner den inbrända smutsen.

Vattenfläckar på teakmöbler
Med lite aska på en lätt fuktad trasa smörjer du in vattenfläckarna på teakmöblerna. Polera efteråt med vanlig möbelolja och de ser ut som nya!

Få bort kattkiss
Blanda citron och ättika, doppa en trasa/svamp i och stryk på de ställen katterna brukar kissa. Då kommer inte katterna vilja kissa där längre.

Dela den här berättelsen, välj din plattform!